julesalmer – hvor oprinder de egentlig fra?

Jul skal fejres – det er en festlig tid

Uanset om du har brug for julesalmer om jul, rensdyr, legetøj, vinter eller traditionelle julesalmer, finder du et varieret udvalg her. Disse julesalmer er til børn i alle aldre … og mange vil også appellere til voksne.

De mest velkendte melodier undlader sig aldrig, at få os i et festlige julehumør – men mange af dem har bemærkelsesværdigt “u-julede” rødder.

“Christmas carol service” blev opfundet i Truro i 1880 af Edward White Benson. Historien går på, at alle juleaften i Truro ville blive uhyggeligt berusede, og at biskopen af ​​Truro (Benson) var så væmmet, at han besluttede at lokke alle ud af puben og ind i kirken til sin tjeneste.

Problemet med denne historie er, at der ikke er tegn på, at det er det, der motiverede Benson. Han blev senere ærkebiskop af Canterbury. Hans kone havde 39 lesbiske elskere. Hvordan ved vi det? Fordi hun holdt en dagbog og nummererede dem. En af hans sønner var den fremtrædende homoseksuelist EF Benson. En anden var den fremtrædende homo-digter Arthur Benson.

Arthur skrev ordene til Land of Hope and Glory. Han skrev også en dagbog med fire millioner ord, som ofte regnes for at være den længste nogensinde. Hans datter Margaret var en fremtrædende lesbisk egyptolog. Hans datter Nellie stjal faktisk en af ​​hendes egen mors veninder og døde af TB. Formentlig var der ingen børnebørn.

I 1880 var denne familie det helt nye bispedømme i Truro. Det var så splinternyt, at de ikke engang havde en katedral, bare et stort skur, og Edward White Benson besluttede at opfinde “carol-tjenesten”. Du ser, før jul, var julesalmer eller julesange ikke blevet sunget i kirken, de var blevet sunget på pubben. “Carol” (julesalmer) var folkesang; oprindeligt var de folkedanser (det var hvad ‘carol’ betød: ‘en dans i en ring’).


Her finder du tekster til alle de kendte danske julesalmer


Hvem går derhen?

Så i det 18. og 19. århundrede begyndte folklorister, at samle disse folkesange og peppe dem lidt op, og folk begyndte at skrive nye. Men selv disse nye var lidt usammenhængende, og versionerne ændrede sig hele tiden.

Mendelssohn ville være endnu mere forvirret og bekymret over det hele. Han døde uden nogensinde at høre julesalmen. Det eneste han gjorde var at skrive en sang om Gutenberg. Det var netop 400 år siden opfindelsen af ​​trykkeriet og Mendelssohn komponerede og skrev en sang om det. Men han indså, at når jubilæet var gået, ville det nok have brug for nogle nye ord, da sange som den type ikke er så populære. Han skrev i et brev, at han ikke havde noget imod, hvilke nye ord der var skrevet, så længe de ikke var religiøse. Derefter døde han, og et par år senere bemærkede nogen, at melodien ville fungere meget godt med Hark Herald Angels Sing, og det var det. Og siden da har folk kørt væk uvidende om, at de går imod de eksplicit, skriftlige ønsker fra både lyrikeren og komponisten.

Bohemian rhapsody

Wenceslas var en rigtig “chap”, bortset fra at han ikke var en konge, og han blev ikke kaldt Wenceslas, men han kunne have været god. Hans navn var Vaclav og han var hertug af bohemian i det 10. århundrede. Vaclav havde en vanskelig barndom. Hans far døde, da han var barn, og han blev opdraget dels af sin mor og dels af sin farfar. Vaclav kom i en vis alder og beskæftigede sig med den ærefulde metode med, at håndtere overbærende mødre: Han skændte hende. Herefter startede Vaclav sin karriere for “do-goodery”.

Boleslaus tørrede stadig blodet ud af hans lance, da han fik at vide, at hans kone havde født en søn. Så kaldte han ham Strachkvas, som betyder ‘Frygtelig Fest’. Så fortsatte han med at være grusom, og bohemierne begyndte at få alle nostalgiske til Vaclavs dage. Snart blev Vaclav erklæret en helgen, og derefter blev han posthumt erklæret konge af Otto the Great.

Så 500 år senere skrev en person i Finland en sang om det kommende forår. Det var en flot hoppende melodi med flotte hoppende ord, men det var finsk og ingen bemærkede, hvilken god melodi det var indtil 300 år efter det, da en englænder kaldte John Mason Neale, fandt den uklare finske melodi og den uklare (i England) Bohemian saint og sætte de to sammen. Hvorfor gjorde han det, ingen ved det rigtigt, men han gjorde det, og det blev udgivet i 1853. Neale var en ulige “chap”. Han skrev engang historien om kirkebænke.

Der er bare noget så tidløst engelsk om Away in a Manger, O Little Town of Bethlehem og Three Kings, selv om de er alle fra USA. Der er noget så julet om Wenceslas og Ding Dong Merrily på High and Jingle Bells, selvom ingen nævner jul, og Jingle Bells (som også er amerikansk) blev skrevet om Thanksgiving.

Men på en eller anden måde virker disse julesalmer. Det kan være noget at gøre med Edward White Benson’s færdigheder for julesalmer.

julesalmer – hvor oprinder de egentlig fra?
4.8 (95%) 8 votes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *